«LYKKE PÅ 3 HJUL»

«LYKKE PÅ 3 HJUL»

Cecilie er en sprek 47 åring fra Bærums verk.
Etter å ha lest om liggesykler på en interessegruppe på Facebook ble hun veldig interessert i å vite mer om dette hjelpemiddelet. Hun kontaktet sin lokale Ergoterapeut som sammen med Nav hjelpemiddelsentral bisto med utprøving og søknad.

FullSizeRender_2

Cecilie har levd med sykdommen Multippel Sklerose i 24 år. Sykdommen medfører at hun har vesentlig nedsatt balanse. Hun har fatigue, noe som gjør at hun raskt blir sliten av aktiviteter. Andre utfordringer er smerter i nakke, rygg, skuldre, ben og hode. Dette gjør at hun ikke har kunnet delta så mye i aktiviteter som hun gjerne skulle ønsket. På bakgrunn av dette så har ikke sykling vært et tema på mange år.

– Søknad ved Nav hjelpemiddelsentral.

“Jeg jobber 3-4 timer i uken som vikar. Med uføretrygd så blir egenandelen jeg måtte betale en liten pris for all gleden syklingen har gitt meg. Jeg hadde aldri kunnet kjøpt denne sykkelen uten at ordningen var til stede. Det gikk relativt kort tid før prosessen startet, til jeg fikk sykkelen levert hjem. I forkant så visste jeg ikke så mye om hvordan dette kom til å fungere for meg. Sykkelen har gitt meg en fantastisk mestring og frihetsfølelse. Dette er noe JEG får til, nå kan jeg delta i aktiviteter på lik linje som mange andre”

– Den største lykken som har skjedd meg på lang tid!

“Jeg prøvde ulike sykkelmodeller og varianter men var aldri i tvil om at en Hase liggesykkel var det riktige for meg. Det å sitte såpass lavt samtidig som jeg har en behagelig sittestilling gjorde valget enkelt for meg. Motoren på sykkelen hjelper meg når jeg blir sliten. Det er veldig behagelig å sitte i setet og jeg slipper å sitte med hevede skuldre for å holde meg fast. Sykkelen er lett å styre, jeg kan til og med slippe en hånd fra styret for å riste løs når jeg sykler. Det har blitt en helt annen hverdag etter at jeg fikk sykkelen. Mestringsfølelsen av å komme meg ut sammen med familie og venner er den største lykken som har skjedd meg på lang tid. Jeg sier ofte; Nå har jeg fått vinger, dette er lykke på 3 hjul! ”

IMG_1564

Hase liggesykkel er en komfortabel sykkel med 3 hjul der brukeren sitter i en avslappet sittestilling. Den har to hjul bak og ett foran, noe som skaper veldig god balanse og vektfordeling. Måten man sitter på gir mindre belastning på rygg, knær og ankler. Mange brukere synes at det er lett å komme seg ut/inn av sykkelen til tross for at sittestillingen er såpass lav. Modellene finnes i både lav/høy sittestilling og syklene har også starthjelp, noe Cecilie finner veldig hjelpsomt. Den lave sittestillingen skaper en veldig god fartsfølelse.

“Jeg benytter sykkelen nesten hver dag, unntatt når det er dårlig vær. Sesongen startet to uker før påske. Det har jo vært en del snø, men jeg har allerede syklet 450 km på den. Hadde forholdene vært bedre så hadde jeg syklet enda lengre. Jeg benytter sykkelen til trening hos fysioterapeuten, når jeg skal på besøk til venner, lufte hunden eller rett og slett bare for å ta meg en tur. Jeg blir glad når jeg er ute å sykler og fartsfølelsen gir meg et skikkelig adrenalinkick. Sykdommen gjør at jeg ikke kan bevege meg mer enn max 2 km/t så dette er en fantastisk forandring i hverdagen. Starthjelpen til sykkelen gjør at det er lett å komme igang med syklingen i de bratte bakkene der jeg bor”

– Ingen stigmatisering

“Jeg får utelukkende positive tilbakemeldinger når jeg er på tur. Barn som jeg møter smiler ofte når de ser jeg kommer og mange sier; For en tøff sykkel du har! Det er kanskje ikke så rart de smiler når jeg kommer susende med verdens største glis rundt munnen”

FullSizeRender

– Deltagelse og mestring.

“Min deltagelse i hverdagen er ofte veldig avhengig av hvor sliten jeg er. Jeg føler jeg kan benytte sykkelen uansett dagsform. Om jeg er sliten så skrur jeg bare på motoren. Vil jeg trene så skrur jeg den av. Min fysiske og psykiske helse blir bedre, kanskje spesielt den psykiske. Selvfølelsen min blir bedre fordi jeg blir så glad når jeg kommer meg ut. Jeg er heller ikke avhengig av noen andre for å komme meg ut og det gjør meg mer selvstendig.”

– Hase liggesykler kan benyttes både på asfalt og i mer røft terreng.

“Jeg benytter sykkelen både på skogsvei og asfalt. Den fungerer stort sett der en vanlig sykkel kan benyttes. Det er fantastisk å komme seg ut og jeg kommer meg til steder jeg ikke hadde drømt om på forhånd. Jeg har en liten drøm om å få sykle rallarveien og planleggingen er allerede i gang”

Les mer om akt-26 regelen som gjør at eldre personer også kan søke om aktivitetshjelpemidler her.

Skrevet av:
Petter Arne Overå, Ergoterapeut Quality Care

Quality Care – Opplevelse av mestring gjennom aktivitet for alle

Personvern