Nytteverdien av spesialsykler innen rehabilitering!
Vi har møtt spesialidrettspedagoger Kine Heiberg Rasch og Helene Magnussen Fritzø.
Kine og Helene har jobbet som spesialidrettspedagoger ved Spesialisthelsetjenesten i snart 12 år. Jobben deres dreier seg om å tilpasse og tilrettelegge aktivitet for pasienter i rehabilitering. De har et stort ønske om å bidra til at pasientene kan gjenoppta et aktivt liv og benytter blant annet Hasebikes syklene som verktøy for å nå målsetningene.
Hvordan fikk dere først informasjon om sykkel som hjelpemiddel?
«Det har vi fått gjennom mange år i spesialisthelsetjenesten, og på ulike fagdager/kurs med flere av samme yrkesgruppe. Og ikke minst samarbeid med de aktuelle leverandører av spesialsykler».
Hvilke sykler fra Quality Care har dere tilgjengelig hos dere?
«Vi har Hasebikes Kettwiesel armsykkel og Kettwiesel med fotdrift. Om det er noen spesielle størrelser eller tilbehør vi behøver så får vi låne det av Quality Care. Vi føler oss heldige som har Hase sykler og andre leverandører sine modeller tilgjengelig til utprøving her på rehabiliteringen».
Hvilke brukergrupper benytter syklene?
«Det er stor variasjon i brukergruppene. Amputerte, pasienter med nedsatt balanse og/eller muskelkraft, slagpasienter og barn med CP er noen eksempler på brukere som har spesielt nytte av syklene»
«Vi erfarer at veldig mange pasientgrupper har nytte av denne type sykler. Har man nedsatt muskelkraft er hjelpemotoren spesielt viktig»
Har dere gjort dere noen erfaringer der syklene ikke har passet så godt?
«Nei det går heller andre veien. Vi blir for eksempel stadig positivt overrasket hvor bra det har fungert med fotdrevet sykkel for enkelte amputerte, hvor flere også prøver ut armsykkel. Vi opplever også at mange pasienter med nedsatt funksjon på den ene kroppshalvdel mestrer syklene på en god måte»
«Vi erfarer at med de rette tilpasningene på sykkelen så fungerer syklene veldig bra. Det er viktig med riktige pedaler, innstilling av sykkelen, setetilpasning, lengde og tilpassing for enhåndsbrukere»
«Vi ser også at de som er i behov for en spesialsykkel, ofte mestrer og manøvrerer denne type sykkel ganske raskt. De kommer seg ut og kan være aktive igjen. De opplever sykkelen som trygg, og kan gjenvinne funksjon ved mer bruk av beina på en lystbetont måte».
Hva er de største fordelene med hånddrevet sykkel?
«For mange som ikke har kraft i beina er hånddrevet sykkel en stor fordel. Mange vet ikke om dette som et alternativ, og blir veldig glade for å igjen komme ut på tur for egen maskin. Det er en stor fordel på Kettwiesel m/hånddrift at det er nedleggbar frontbom, slik at brukeren enkelt kan komme av og på sykkelen».
Hva er den største fordelen med å ha sykler tilgjengelig på rehabiliteringen?
«Det er en stor fordel for oss og brukerne å ha syklene tilgjengelig for utprøving. Det er gjerne vi som introduserer de først for denne type sykler. Vi bistår gjerne i søknadsprosessen, ettersom ventetiden i kommunen kan være lang. Vi er derfor nesten avhengig av å ha syklene tilgjengelig hvis vi skal få til dette. Å ha syklene tilgjengelig hos oss kan gi brukeren et løft i positiv retning gjennom rehabiliteringen».
Hasebikes syklene er søkbare som hjelpemiddel. Voksne over 26 år må søke sykkel enten som forflytningshjelpemiddel eller som aktivitetshjelpemiddel (akt26). Barn/ungdom under 26 år søker på vanlig måte. Hvordan opplever dere søknadsprosessen med Nav hjelpemiddelsentral?
«Vi opplever at samarbeidet stort sett fungerer greit, men det er store variasjoner fra sentral til sentral. Med fordel kunne dette vært mer likt, slik at f.eks behandlingstid ikke var avhengig av området du hører til»
«Vi søker ofte sykler gjennom ordningen «AKT-26″, og ser på denne muligheten som avgjørende for at de over 26 år kan søke på sykkel som aktivitetshjelpemiddel. Det som nå skjer er at de bevilgede midlene i denne posten ikke strekker til, og at den allerede i mars 2020 var tom. Det kom mer penger i etterkant men vi ser at denne potten igjen er tom (Juli2020). Vi håper og ønsker at NAV vil se på hvilke hjelpemidler som havner i AKT-26 kategorien, og at det også vil bli bevilget flere midler til dette».
Noen andre erfaringer og tilbakemeldinger dere synes er viktig å få frem?
«Å komme ut på en slik type sykkel har en stor nytteverdi for den enkelte i det sosiale liv, sammen med venner og familie. Dette er med på å bedre folks psykiske helse, når de i lang tid har vært i en krevende rehabiliteringsprosess».
Intervjuet er skrevet av:
Petter Arne Overå, Ergoterapeut Quality Care