På hjul med Tina
– en brukerhistorie
Vi i Quality Care er svært glade for alle tilbakemeldinger vi får. I den forbindelse har vi kommet i kontakt med 41-årige Tina. Hun bor i gamle Østfold, nærmere bestemt plankebyen Fredrikstad. Hun sykler rundt på en Kettwiesel Evo liggesykkel, og deler i dette innlegget sin historie.
Hvordan endte du opp med en slik sykkel?
“Jeg har sykkelen som hjelpemiddel gjennom NAV. Årsaken bak et positivt vedtak på en slik sykkel er delt. Rett og slett en god blanding. Da jeg var 35 år, ble jeg akuttoperert etter en prolaps. Som et resultat av dette ble en “vanlig” sykkel på to hjul for belastende for kroppen.
«Kroppsposisjonen jeg oppnår på en Kettwiesel Evo er langt mindre belastende for meg. Sykkelen fungerer også godt som et verktøy for eksponeringstrening mot angstproblematikk, som jeg har hatt store deler av livet mitt. Bilen har alltid vært en trygghet tidligere, hvor jeg har tenkt at jeg har hatt en rask retrettmulighet.
Kroppsposisjonen jeg oppnår på en Kettwiesel Evo er langt mindre belastende for meg. Sykkelen fungerer også godt som et verktøy for eksponeringstrening mot angstproblematikk, som jeg har hatt store deler av livet mitt.
Sykkelen bidrar til at jeg kan sykle langt avgårde, og hjelpemotoren bidrar til at jeg i større grad har samme retrettmulighet som ved bil. Panikkangsten opptrer forskjellig, men måten man ligger på sykkelen bidrar til at jeg slapper av på en helt annen måte. Jeg kan konsentrere meg om syklingen. Jeg vet også at jeg kan hvile underveis. Dette har vært en utfordring tidligere. Det har vært utfordrende å ikke vite hvilke muligheter som er der ute, når kroppen plutselig trenger nettopp denne hvilen. For å være helt ærlig trodde jeg, tilbake i 2017, at sykling måtte legges på hyllen.»
Svaret ble en Kettwiesel Evo
«Jeg kommer fra en sykkelfamilie og har alltid vært interessert i sykkel som aktivitet. I forbindelse med sykdommen følte jeg at jeg mistet en del av min identitet og aktive livsstil. Heldigvis kom jeg over sykkelen deres, da helt tilfeldig; jeg hadde på den tiden en venninne som syklet rundt på en av deres eldre modeller, hvorpå hun fortalte at «denne kan du søke på, Tina.» Jeg trodde aldri jeg hadde krav på denne type hjelpemiddel, men så tenkte jeg jo at jeg måtte prøve. I søknadsprosessen fikk jeg bistand av en ergoterapeut. Faktisk så testet jeg ut flere trehjulssykler før jeg endte opp med Kettwiesel Evo høsten 2020«, sier hun.
Videre, på spørsmål om hvordan hun oppfatter hverdagen nå, sammenlignet med før, forteller Tina at sykkelen i sin form har bidratt enormt mye i hverdagen. Sykkelgleden er tilbake og hun gleder seg alltid til å sykle. Hun forteller at hun ofte tar seg selv i å mestre syklingen på dager hvor hun ellers ikke ville syklet på en tohjuling. Hun beskriver en lavere terskel for å ta seg en sykkeltur, eller komme seg ut, på grunn av sykkelens egenskaper og funksjon. Jeg elsker rett og slett å sykle, sier hun.
I fjor begynte hun å sykle på vinteren også, da hun innså at sykkelen også fungerer godt om vinteren. 6 år etter ryggskaden blir hun fortsatt glad av å tenke på at hun har muligheten til å ha et aktivt liv, hvor sykkelen er en sterk bidragsyter.
Sykler hele året gjennom
“Eksponeringen sykkelen fører til, bidrar gjerne til at jeg får et “ekstra gir” utover det vanlige. Sykkelen bidrar i stor grad til at jeg får komme meg ut i aktivitet, og det å kunne fokusere på de “gode” tingene. Om det er 4-500m sykling eller en tur på butikken, så hjelper det. Jeg opplever også at sykkelen bidrar til at jeg mestrer mer av hverdagen.”
Hun forteller videre at personer hun møter forteller at det er kult med en annerledes sykkel, og også at det er inspirerende å se en slik stå på-vilje til tross for en trehjulssykkel som for mange er litt utenom det vanlige.
På spørsmål om hvor ofte hun bruker sykkelen svarer hun, med hensyn til snøværet som er kommet på Østlandet, at hun bruker sykkelen noe mindre gjennom vinteren. Vår og sommer sykler hun i hvert fall annenhver dag. Cirka 10-20 mil i uken. Hun forteller at sykling har vært en ukentlig aktivitet gjennom 2023, hvor hun sykler både alene og sammen med sin far.
Jeg er heldig og har naturen rett utenfor døren. Den lengste turen jeg har vært på var nok en sykkeltur langs hele Glommastien, pluss litt til. Dette er en tur på cirka 50 kilometer.
Du kan også ha rett på en liggesykkel
Er det noe hun vil dele som kanskje kan hjelpe andre i samme eller lignende situasjon?
En av Tinas mange lærdommer i livet er at dersom man er usikker på sine rettigheter, bør man likevel undersøke og søke hjelpemidler. Hun sier videre at “(..) dersom muligheten er der, og et slikt type hjelpemiddel kan bidra til økt livskvalitet slik som i mitt tilfelle, er mitt tips å ta den telefonen, for å starte prosessen,»
Dersom muligheten er der, og et slikt type hjelpemiddel kan bidra til økt livskvalitet slik som i mitt tilfelle, er mitt tips å ta den telefonen, for å starte prosessen
“Vi er alle ulike og er komfortable med- og identifiserer oss med ulike ting. Derfor burde det også være rimelig å forvente at vi har litt valgmuligheter slik at alle kan få det som passer best for den enkelte.”, understreker hun.
Når det kommer til stykket, er det viktigste at man finner et hjelpemiddel som passer sitt behov aller best. Hun synes i sin situasjon at Kettwiesel Evo er en liggesykkel, til forskjell fra andre varianter hun har prøvd ut, det er kult å identifisere seg med.
Jeg føler meg rett og slett stolt når jeg sitter på sykkelen
Kom og prøv om en Kettwiesel også kan passe for deg!
Dersom du ønsker å teste ut en Kettwiesel Evo liggesykkel, eller noen av våre andre modeller, bestill en prøvetime.